10 april 2020

Verenigde Staten verlengen Amerikaans cruiseverbod

Het Amerikaanse CDC, Centers for Disease Control and Prevention, heeft vrijdag haar ‘no sail order’ voor cruiseschepen verlengd met 100 dagen of totdat de COVID-19 pandemie is beeindigd. Dit betekent in de praktijk hoogstwaarschijnlijk een verbod op cruisen met aankomst in Amerikaanse havens tot medio juli 2020. Volgens een statement van de gezondheidsorganisatie vergroot het reizen per cruiseschip het risico en de impact van de COVID-19 uitbraak in de Verenigde Staten.

“We werken samen met de cruisemaatschappijen om de gezondheid en veiligheid van de bemanning op zee aan te pakken, evenals gemeenschappen rond de Amerikaanse aanleghavens voor cruiseschepen”, aldus CDC-directeur Robert Redfield.

Het besluit blijft van kracht totdat een van de volgende drie situaties zich voordoet: De Secretary of Health and Human Services verklaart dat de COVID-19 noodsituatie voor de volksgezondheid voorbij is; de CDC-directeur herroept of wijzigt haar besluit; of 100 dagen vanaf de datum van publicatie in het Federaal Register.

Het eerste ‘no sail order’ van de CDC op 14 maart 2020 had een looptijd van 30 dagen. Een dag eerder hadden alle leden van de CLIA besloten om vrijwillig te stoppen met cruises van en naar Amerikaanse havens.

De CDC, de Amerikaanse kustwacht en het Department of Homeland Security werken samen met de cruise-industrie aan een kader om COVID-19 te bestrijden op schepen met internationale bemanningsleden die aan boord en op zee blijven. Het huidige besluit vereist ook dat cruisemaatschappijen een gedetailleerd operationeel plan ontwikkelen dat is goedgekeurd door de CDC en de Amerikaanse kustwacht om de COVID-19-pandemie aan te pakken, inclusief een reactieplan met zo min mogelijk afhankelijkheid van nationale, lokale en federale overheidssteun.