01 april 2020

(Update) Zaandam: 4 overleden cruisepassagiers en overplaatsing gasten naar de Rotterdam

Update 1 april:

Beide schepen zijn door het Panamakanaal heen gegaan. De geplande eindbestemming, Miami, wordt steeds onzekerder. De gouverneur van de staat Florida wil namelijk niet dat besmette passagiers in Miami ontschepen.

President Trump is inmiddels in gesprek met de betreffende gouverneur, eDeSantis.

Aan boord van de Zaandam zijn 76 gasten en 117 crew momenteel ziek. Daaronder zijn 8 zieken positief getest op het Corona virus.

 

Holland America Line heeft bevestigd dat vier gasten aan boord van de Zaandam zijn overleden. De rederij betuigt haar medeleven.

De Zaandam is al sinds 14 maart onderweg vanuit Valparaiso (Chili) richting Noord-Amerika met zieken aan boord. In Chili zou de cruise volgens plan beëindigd worden, maar mocht niemand ontschepen. De Zaandam voer daarop door zonder ergens aan te meren, omdat het nergens toegestaan werd. Vandaar dat cruiseschip de Rotterdam (zonder passagiers, maar met 611 crew) het schip tegemoet is gevaren om hulp te bieden. De Rotterdam ontmoette de Zaandam op 26 maart om half 8 ’s avonds en bracht nodige voorraden, extra medisch personeel en medische spullen.

Verplaatsing van gasten

Op de Zaandam moeten passagiers sinds 22 maart in hun hut verblijven nadat de eerste gasten zich gemeld hadden met griepklachten. Uiteindelijk bleek dat 2 cruisereizigers positief testten op het Coronavirus. Momenteel hebben 53 gasten (4%) en 85 personeelsleden (14%) zich gemeld bij het medisch centrum aan boord met griepachtige klachten. Er zijn 1.243 ( ca. 20 Nederlandse) gasten en 586 crew aan boord. Het medisch centrum is bemand met 4 doktoren en 4 verpleegkundigen.

Het plan is om gasten die in een binnenhut verblijven over te brengen naar de Rotterdam. Deze gasten krijgen wel een gezondheidsscreening om te zien of zij geen Corona bij zich dragen. Daarna mogen gasten die ouder zijn dan 70 over naar de Rotterdam. Daar zijn 2 doktoren en vier verpleegkundigen aan boord. Deze overplaatsing geldt niet voor gasten die al in isolatie zitten vanwege griepklachten, of die tot de naasten behoren van de zieken.

Op de Rotterdam moeten passagiers eveneens in hun hut blijven tot de aankomst van beide schepen in Fort Lauderdale, Florida. De rederij wacht daarvoor nog steeds op toestemming van de autoriteiten van Panama om het Panamakanaal door te varen. Eerder werd een datum genoemd van 30 maart.

President Orlando Ashford sprak de cruisepassagiers toe:

Update 1 april:

Beide schepen zijn door het Panamakanaal heen gegaan. De geplande eindbestemming, Miami, wordt steeds onzekerder. De gouverneur van de staat Florida wil namelijk niet dat besmette passagiers in Miami ontschepen.

President Trump is inmiddels in gesprek met de betreffende gouverneur, DeSantis.

Aan boord zijn 76 gasten en 117 crew momenteel ziek op de Zaandam. Daaronder zijn 8 zieken positief getest op het Corona virus.