01 januari 2022

CLIA verbijsterd door negatief cruiseadvies Amerikaanse CDC

Cruise Lines International Association (CLIA) is verbijsterd door het besluit van de Amerikaanse Centers for Disease Control & Prevention (CDC) afgelopen donderdag om het (negatieve) reisadvies voor cruisereizen op het hoogste niveau 4 te zetten. Ze adviseren Amerikanen hiermee om niet te gaan cruisen, ongeacht hun vaccinatiestatus. Het CDC heeft hiertoe besloten vanwege de toegenomen gevallen van COVID-19 onder passagiers en bemanning sinds de Omicron-variant werd geïdentificeerd.

“De beslissing van de CDC om het (negatieve) reisadvies voor cruises te verhogen is bijzonder verbijsterend, aangezien de gevallen die zijn geïdentificeerd op cruiseschepen consequent een zeer kleine minderheid van de totale capaciteit aan boord vormt – veel minder dan aan land – en de meerderheid van die gevallen asymptomatisch of mild van aard zijn, met weinig tot geen belasting van medische middelen aan boord of aan wal”, aldus de brancheorganisatie van de mondiale cruise-industrie in een verklaring.

“Geen enkele omgeving is immuun voor dit virus, maar het is ook zo dat cruises een van de hoogste niveaus van aangetoonde mitigatie tegen het virus biedt. Cruiseschepen bieden een sterk gecontroleerde omgeving met wetenschappelijk onderbouwde maatregelen, bekende test- en vaccinatieniveaus ver boven andere locaties of vervoerswijzen en reizen, en aanzienlijk lagere incidentiecijfers dan aan land”.

“Hoewel we teleurgesteld zijn en het niet eens zijn met de beslissing om de cruise-industrie eruit te pikken – een sector die nog steeds verder gaat dan andere sectoren – blijven CLIA en onze leden van onze zeecruisemaatschappijen toegewijd om samen te werken met de CDC in het belang van de volksgezondheid en de veiligheid.”

Cruise met MS Nordlys vanuit Bergen – 6 nachten


Schip: MS Nordlys
Route: Bergen / Floro / Molde / Kristiansund / Rorvik / Bronnoysund / Svolvear / Stokmarknes… Meer
Reisduur: 6 dagen
vanaf:

€ 2,805

Cruise met Carnival Freedom vanuit Port Canaveral – 5 nachten


Schip: Carnival Freedom
Route: Port Canaveral / Nassau / Princess Cays / Grand Turk / Port Canaveral
Reisduur: 5 dagen
vanaf:

€ 932

Cruise met MS Nordnorge vanuit Kirkenes – 5 nachten


Schip: MS Nordnorge
Route: Kirkenes / Berlevag / Mehamm / Tromso / Tromso / Stamsund / Bodo / Rorvik… Meer
Reisduur: 5 dagen
vanaf:

€ 2,342